Miljöutmärkelser från min yrkesverksamhet.


Hedersbevis i miljö


Kungsbacka Trädgårdsvänner får utmärkelsen Årets Trädgårdsförening 2007

Här ser Ni mig i aktion på föreningens idéträdgård på Trädgårdsföreningen Göteborgs Lustgårdar där jag var djupt involverad tillsammans med många av våra medlemmar
Friskvårdarna tar en paus i ett tvådagars båtluffande med cykel på öarna i göteborgs skärgård
Tänk vilken lycka att komma till skogarna i Småland och uppleva svampplockandet sedan barndomen
Vad vore vårt Friskvårdargäng om inte skidåkning fanns med. Här I Rogenreservatet i Härjdalen
Vilka härliga skidvyer. Tännäs Härjedalen
Med jämna mellanrum ger sig Friskvårdarna ut på dagsturer i vandring.

Min bakgrund

 

 

Familj och boende

Sedan många år är jag gift med Vivan. Vi bor i suterrängvilla byggd 1973 på Torvaområdet i Onsala.Tomten är på 1033 m2, består till stor del av berg som går upp i dagen samt stora träd. Vi har tre vuxna döttrar som har egna familjer och de bor i närområdet vilket Vivan och jag ser som en förmån att få ha nära kontakt med barn och barnbarn i det famljesociala umgänget.

 

Till trädgården i Onsala

Jag är lantbrukarson och växte upp på en bondgård i Småland där familjen levde på allt som brukades. Så hade våra förfäder gjort i generationer som går att spåra till början av 1600 talet.

 

Intill bondgården hade vi en ensamstående granne som var trädgårdsmästare med två relativt stora växthus.

Det var en snäll farbror i sliten skinnjacka och en Volvo Duett från vilken han sålde och levererade det han odlade. Han trivdes med en liten parvel som lekte bland växterna i de varma sköna växthusen och som älskade små solmogna tomater, jordgubbar och bär. Det var ständigt frågor till mäster om varför mäster gjorde si eller så.

 

Det tillsammans med odlandet på gården gav en prägel som gjort att trädgårdsarbete och trädgård och närheten till naturen alltid varit en viktig och naturlig del av min själ för resten av livet.

 

Så kom utbildning och arbetslivet in och tog över all tid. Möjligheter till arbete var få så det var att ge sig iväg från de fagra nejderna. Bort från sjön med aborrar och kräftor, bort från trädgårdsmästaren, bort från jordbruket där mekaniseringen inte hunnit helt fram och där far ibland bröt sten för att kunna bruka åkertegarna, bort från de stora skogarna med svampställen och smultronbackar dit korna kördes för att dryga ut betet.

 

Vid 17 års ålder flyttade jag till Göteborg för att få fler arbetstillfällen att kunna välja mellan. Det blev stora kontraster med stadsliv, med arbete och kvällsstudier på aftonskola, till och med många års resande. Efter 40 års intensivt arbete i livsmedelsbranschen som genomgick en enorm strukturförändring och de sista 20 årens veckopendlande blev längtan till trädgården i Onsala oemotståndlig. Genom mitt chefsavtal hade jag möjlighet att gå i pension tidigare och gjorde så 2001 och har därefter ägnat mig åt trädgårdslivet i stort sett på heltid.

 

Utbildning

När jag hade ett år kvar till realexamen hoppade jag av men ångrade mig och läste in ingenjörsexamen på femårig aftonskola i Göteborg medan jag arbetade på dagarna. I anslutning till olika befattningar i mitt yrkesverksamma liv har jag genomgått kompletterande utbildningar.

 

Eftersom jag alltid varit intresserad av natur och trädgård har jag under de senaste 15 - 20 åren på lediga stunder fördjupat mig i litteratur om trädgårdsdesign, växter, trädgårdsanläggning samt trädgårdsskötsel. Dessa kunskaper har jag haft förmånen att få omsätta i praktiken vilket framgår av den här hemsidan.

 

Jobb

Under studietiden på aftonskola började jag i livsmedelsbranschen och var kvar där i nära 40 år. Jag hade flera befattningar i olika företag med början som arbetsstudie - och rationaliseringsingenjör på 60-talet. Därefter bytte jag yrkesinriktning och blev personalchef och sedermera personaldirektör fram till början av 80-talet.

 

Avancerade till vice VD med speciellt ansvar för administration, teknik och miljö, personal och ledarutveckling samt organisationsutveckling. På 90-talet ledde jag även avveckling av anläggningar och nyskapande av industrihotell på dessa platser. Vidare projektansvarig för utredning samt genomförande av en stor företagsfusion.

 

Jag tog initiativ till och ledde som övergripande projektansvarig ett miljöarbete i Scan-företagen. Detta omfattade hela produktionskedjan, från primärproduktion på böndernas gårdar vidare genom industriledet till leverans av färdiga varor till handeln. Systematiskt miljöarbete var då i sin linda och vårt miljöarbete uppmärksammades i omvärlden och gav utmärkelser på nationell nivå såväl till företaget som till mig personligen.

 

Tidigare förtroendeuppdrag

Under tre decennier var jag ledamot i Livsmedelsbranschens Arbetsgivareförbunds förhandlingsdelegation inom Charkuteri och Slakteribranschen. På 80-90 talet flitigt anlitad föredragshållare i näringslivet. Jag var en tid gästföreläsare på Göteborgs Universitet och Ledamot i länsarbetsnämnden och Handelskammarens Näringslivskommitté.

 

Under ett antal år på 70- och 80-talet var jag vice ordförande i Distriktsstyrelsen för Friluftsfrämjandets Göteborgsdistrikt som då hade 21 lokalföreningar med 1000 ideella ledare och 10 000 medlemmar.

 

Hobby

Målning i akvarell och olja när tiden medger, kurser i historia, motion, fiske, trädgård.

 

 

Kungsbacka Trädgårdsvänner, årets trädgårdsförening 2007

Sommaren 2006 blev jag ordförande i den då nybildade tre kvartal gamla föreningen Kungsbacka Trädgårdsvänner. Jag åtog mig uppdraget på begränsad tid för att hjälpa föreningen få en bas att stå på för framtiden. Det blev nya stadgar och en ny organisation samt mycket engagemang i idéträdgårdar som vi byggde för visning på mässor.

 

Genom duktiga och entusiastiska medarbetare i styrelse och verksamhetsgrenar finns nu en väl strukturerad och stabil verksamhet hösten 2011 för drygt 900 medlemmar. framgångarna för föreningen blev snabbt så stora att Riksförbundet Svensk Trädgård gav föreningen utmärkelsen Årets trädgårdsförening i Sverige år 2007. Föreningens medverkan med idéträdgårdar på Göteborgs Lustgårdar 2008, Tjolöholm 2006 och 2007 har tillsammans med övrig verksamhet givit föreningen ett aktat namn i trädgårdskretsar. Vid årsmötet 2009 kunde jag med trygghet överlämna ordförandeklubban till min efterträdare och 600 medlemmar.

 

Friskvårdarna

Friskvårdarna är åtta äldre herrar varav jag är en. Vi träffas på tisdagarna mestadels på Skatås i stugan M60 och firade 10 årsjubileum sommaren 2011. Syftet är att sköta den egna friskvården genom att träna på gym och därefter stavgå eller jogga 5 till 8 km. Därefter bastu och social fikastund. Ibland byter vi ut Skatås mot dagslånga aktiviteter såsom cykling eller vandring se bilderna här intill. Även fiske (Åland) och kräft- och gösfiske i Småland samt skidåkning (Stafettvasan) m.m.

 

Smålands Gille

Som smålänning är mitt medlemskap i Smålands Gille en självklarhet. Ärtsoppa med punsch en kväll i månaden samt föredrag, historieberättande eller musik med anknytning till Småland är ett måste.

 

Trädgårdskonsult

Eftersom efterfrågan på mina tjänster stadigt ökar verkar jag sedan några år tillbaka som autodidakt trädgårdskonsult. Min firma ROVI Trädgårdskonsult designar och anlägger trädgårdar stora som små. Kursverksamhet samt specialité ljussättning och vatten i trädgårdar är andra inslag i mitt företags verksamhet. En del av mina uppdrag kan Du se under tjänster och under min trädgård ser Du resultatet av mitt trädgårdsintresse av design och anläggning.

 

 

 

Även dagsturer i cykling gör vi. Då är det roligt att möta likasinnade. Varje år avslutar vi Friskvårdsåret med julbord och en del egentillverkade produkter. Gott kamratskap och glädje förlänger livet Månn tro vi kan äta det här brödet till julbordet?

Havet och inslag av skaldjur är en återkommande begivenhet på höstarna Numera hinner jag inte måla men med tiden om hälsan står bi blir det säkert aktuellt igen

© Copyright Rovi Trädgårdskonsult


 | Webbkarta | Logga in |