Portfölj

Klicka på respektive projekt

för mer info samt bilder.

 

Radhusträdgård, Fors Kungsbacka
Villatomt med sjöbodsmiljö, Torslanda
Sommarstugetomt med nybyggd villa, Åsa
Villatomt från 1920-talet, Örgryte Göteborg
Radhusträdgård, Kungsbacka
Återställd tomt till 1920-talet, Västra Göteborg
Vattenspel i villaträdgård, Särö
Medelhavsträdgård, Åsa
Parktomt Sandsjöbacka
Ny villatomt Vallda
Kungsbacka Trädgårdsvänners idéträdgård Tjolöholm 2006
Kungsbacka Trädgårdsvänners idéträdgård Tjolöholm 2007
Kungsbacka Trädgårdsvänners idéträdgård Göteborgs Lustgårdar 2008
Köksträdgård Kungsbacka trädgårdsvänner, Sammordnare/Projektledare

Ny villa på gammal sommarstugetomt, Åsa

 

Uppdrag

Ge förslag på förändringar och utveckling av tomten för att behålla den gamla sommarstugekaraktären som fanns i området. Samtidigt skulle tomten passa till den nybyggda villan som nu övergick till permanentbostad.

Förutsättningar

Tidigare fanns två sommarstugor. Dels en äldre som behölls som gäststuga och dels en nyare som införlivades i den nya villan. Huset brädkläddes och målades falurött med blåa knutar och anpassades därigenom fint till den gamla sommarstugestilen.

Ett större garage byggdes i samma stil vid gatan. En stor parkeringsplats fick inte ta över intrycket av tomten. På andra sidan huset fanns naturtomt av berghällar, enebuskar och mycket ljung som även framledes skulle behållas. Gångar från gata till entrén som låg en bit in på tomten skulle beläggas med skiffer.

Resultat

Nu möts man av en prunkande trädgård mellan hus och gata gränsande till naturtomten på ena sidan och skiffergången till entrén på andra. Rabatterna där omsluter två runda gräsytor.

På andra sidan vid garaget har anlagts en murupphöjd plantering för att avskilja från parkeringen. Där växer nu ett ståtligt silverpäron vid vars fot den vackra rosen Leonardo da Vinci omges av stäppsalvia och lammöron.

Runt gräsmattan återfinner man utöver perenner Magnolia Sieboldi, Smultronsschersmin, Pärlrönn m.m. Vidjehortensia, Silverax, Lavendel mot skiffergången, Lingon som kantväxt mot gräsrundlarna m.m. Vid Entrén glider trädgården in i den gamla på ett naturligt sätt.

Se bilder före och efter. Klicka på bilderna för större bild.

 


© Copyright Rovi Trädgårdskonsult


 | Webbkarta | Logga in |